Istorija

Fudbalski Klub „Župa“ Milosavci osnovan je davne 1977.godine. Odmah nakon osnivanja, Župa je igrala u Opštinskoj ligi Laktaši, u prvenstvenoj sezoni 1977/78.godine. Nije sačuvan ni jedan protokol iz prvog dijela prvenstva dok ih je nekoliko sačuvano iz nastavka, odnosno proljećne polusezone.

FK Zupa 1978
FK Župa 1978. godine

Prvi podaci koji postoje kazuju nam da je Župa 30.aprila 1978.godine igrala protiv mladosti u Glamočanima i izgubila 2:3. Kapiten Župe na toj utakmici bio je Vujadin Gavranović dok je dvostruki strijelac bio Ostoja Sandić. Kao novoformiran klub, Župa se nije najbolje snašla u prvenstvu Opštine Laktaši. Dakle, opštinski rang je za Župu tada bio dosta veliko iskušenje. Biil su to prvi koraci, prva takmičarska iskustva koja će Župi mnogo značiti.

Stadion FK Župe prvenstveno je bio u Šeškovcima jer stadion u Milosavcima nije imao dobar prilaz a smatrao se i podvodnim, da je to bara. Uvidjevši da je igranje utakmica u Šeškovcima vezano za rane poteškoće Dragiša Savić je došao na ideju da stadion premjesti u Milosavce na zemljište koje je klub dobio od Zemljoradničke Zadruge. Iako je bilo mnogo poteškoća i raznih nemogućih misija u održavanju i izgradnji stadiona na kraju se i uspjelo i sada postoji jedno zaista velelepno izdanje najviše zahvaljujući sadašnjem predsjedniku gospodinu Dragiši Saviću.


Dragiša Savić
Dragiša Savić
Milovan Vranješ
Milovan Vranješ - Đed
Zoran Popović
Zoran Popović - Kapiten


Kao primjer tih teškoća navešćemo samo jedan citat iz monografije našeg kluba gdje Savić navodi: „Sjećam se jedne prilike je pala jaka kiša, dolazi potoci vode i plave teren, djed Milovan i ja pokušavamo daskama da izgrnemo vodu, kada jednu uklonimo dođe druga i tako smo u nemogućoj misiji tražili rješenje...“

Župa je rapidno napredovala, razvijala se no onda, te 1991.godine došao je kraj. Rat. Klub je prestao da funkcioniše i narednih 5 godina do 1996.godine nije bilo nikakvih dešavanja. Ta pauza odrazila se na fudbal u ovom kraju. Poslije Dejtona pružila nam se prilika da obnovimo rad kluba i da krenemo novom, uspješnijom stazom.

FK Župa 1996
FK Župa 1996. godine

Velike zasluge za obnovu pripadaju Zoranu Popoviću, čovjeku koji je poslije oživio klub i vratio ga na ono što je bio prije rata. Tu su uz Zorana bili svakako i Dragiša Savić i Milovan Vranješ. Fudbalski klub Župa imao je nekoliko prekretnica u ovih 30 godina postojanja. Jedna prekretnica bila je ulazak u Treću pa u Drugu ligu. Tada su se javljale razne dileme: kako dalje i kojim putem nastaviti. Svako je imao svoju viziju.

FK Župa poslije obnove rada 1996
FK Župa poslije obnove rada 1996. godine

Kada smo bili u Trećoj ligi organizovali smo sastanak sa jednim ciljem ide li se u Drugu ligu ili ne ide. Dragiša Savić je bio za to da se ide. Novac je skupljen te se odlučilo za veliku renesansu. Gospodin Milan Blagojević je ogradio teren što je bio početak. Dalje je srušen stari objekat koji je bio improvizovan za tešku nuždu.

Nakon što je igralište ograđeno pristupilo se izgradnji nove zgrade u kojoj se nalaze svlačionice, ekonomat, trofejna sala. Izgradnja je tekla brzo i bila je nagovještaj da će Župa da dobije velelepni sportski centar u Milosavcima. Nije bilo lako ali ljudi iz uprave su bili uporni i istrajni te se trud isplatio. Uporedo sa izgradnjom objekta krenulo se i u rekonstrukciju terena

Izgradnja stadiona

Stručnjak za terene Miodrag Mitić, ponudio je projekat za modernizaciju terena koji je prihvaćen te smo za kratko vrijeme dobili savremeni sistem drenaže i navodnjavanja automatskim sistemom. Tako smo dobili moderan fudbalski teren na kome se mogu igrati i međunarodne utakmice. Pored objekta i terena na putu ka modernom fudbalskom objektu bila je potrebna i jedna tribina na kojoj će se okupljati gledaoci.

Kao i sve drugo što je tada zamišljeno u procesu modernizacije tako je i ovaj projekat realziovan te je izgrađena tribina dužine 70 metara koja je pokrivena sa kapacitetom za oko 1000 gledalaca. Sljedeća investicija bila je izgradnja modernog sistema rasvjete (reflektora) za odigravanje noćnih utakmica koji su u kratkom periodu i postavljeni. Sve ovo uspješno je završeno te je FK“Župa“ spremno dočekao i prvo kolo u jesenjem prvenstvu II lige Republike Srpske, sa potpunom funkcionalnošću.

Bušenje bunara
Milovan Vranješ, Goran Vrhovac i Radiša Vrhovac prilikom iskopavanja novog modernog bunara.

I tako je to trajalo do današnjeg dana, i traje već 10 godina a trajaće i dalje. I danas se naš Fudbalski Klub Župa takmiči u II ligi RS, grupa „Zapad“ i već nekoliko godina zaredom bilježi dobre rezultate, u nekoliko navrata smo bili i jesenji prvaci ali nam je na kraju sezone titula izmicala za bod ili dva. Ugostili smo velike ekipe različitih uzrasta i kategorija kao što su na primjer: FK Crvena Zvezda, FK Borac Banja Luka, FK Zrinjski, FK Sarajevo, FK Modriča a i bili smo gosti velikih ekipa.

U svakom slučaju, kada se podvuče crta na dosadašnju priču, može se reći da je ovo uspješna fudbalska priča koja traje već skoro 40 godina a želimo da traje još dugo.

Trofejna soba FK Župa
Trofeji u trofejnoj sobi FK Župe.